Koşmak özellikle nabzı arttırdığı için ve başka birçok sebepten oldukça faydalıdır. Aktif koşan ve bedensel süreçlerini takip edenler yaptıkları egzersizlerden daha yüksek verim elde etmektedir. Koşmanın vücuda yararları oldukça fazladır ve kalori kaybı noktasında da koşmak vücudu daha ince bir görünüme sevk eder. Dolayısı ile aktif spor yaşamı olan ve bu sporlar içerisinde koşuya yer veren kişiler daha ince ve fit bir görünüme kavuşabilirler.
Kilo vermek ya da sadece zinde hissetmek için de kişiler koşmayı tercih edebilmektedir. Bu noktada koşmanın yararlarına odaklanmak önem taşır. Düzenli koşu programına sahip olmak ve belirli aralıklar ile tempo yükseltmek metabolizma üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Koşu bandında, koşu yollarında, ormanda ya da herhangi bir yerde düzenli koşmak;
Kalp – damar hastalıklarınn önlenmesine yardımcı olur.
Metabolizma hızını arttırır.
Antrenman öncesinde uzun süreli enerji kazanmanızı sağlayacak kadar karbonhidrat yüklemesi yapılmasını sağlar. Böylece diyet programlarında karbonhidratlara daha çok yer verilebilir.
Bacak kaslarını güçlendirir.
Göğüs kanseri ve kolon kanseri gibi kanser çeşitlerinin riskini %30’a kadar azaltabilmektedir.
Kemiklerin güçlenmesine sebep olur.
Eklem sağlığını arttırır.
Ağırlık antrenmanlarında daha iyi bir performans sağlar ve sakatlık riskini azaltır.
Hafif tempolu yarım saatlik yürüyüşler kasları yorup eklemleri açar ve vücudun gevşemesine sebep olur.
Vücudun yorulması ve gevşemesi sebebiyle daha düzenli bir uyku programı oluşturulabilir.
Yarım saat açık havada koşmak serotonin hormonu salgılanmasını ve stres seviyesinin azalmasını sağlar.
Karın bölgesindeki yağlanmanın kontrol altına alınmasını, yağ yakım sürecinin hızlanmasını ve karın kaslarının güçlenmesini sağlar.
Ancak koşudan bu faydaları görmek için düzenli koşuyor olmak ve diğer sağlık unsurlarına da dikkat etmek gerekir. Bu unsurlar kısaca şöyle özetlenebilir:
Yeterli ve kaliteli uyku süresi
Dengeli ve düzenli beslenme
Yağlı gıda tüketmemek
Dışarıdan beslenmemek
Sebze ve protein dengesini oluşturmak
Proteini tek bir gıdadan almamak ve çeşitliliğe önem vermek
Düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak
Sakaatlıklar konusunda faarkındalığa sahip olmak
Düzenli olarak yapılan yoğun koşu antrenmanlarında sakatlanma riski artabilir. Fiziksel aktivitelerin yoğun ve hızlı bir tempoda yapılması ve vücudun bu yoğun tempoya yetişememesi durumunda sakatlıklar yaşanabilir. Zayıf formdaki kaslara çok fazla yüklenmek de sakatlıklar ya da yaralanmalar ile sonuçlanabilir. Bu nedenle koşu yaparken sakatlık ya da yaralanma gibi riskleri azaltmak için aşağıdakilere dikkat edilmelidir:
Koşu için uygun ayakkabı seçilmeli,
Düzenli koşu yapan koşucular, koşu mesafesini birden değil, kademeli olarak arttırılmalı,
Koşu günlerine yüzme, bisiklet ya da diğer antrenmanlar da dâhil edilmeli,
Koşu da dâhil olmak üzere, antrenman öncesinde ısınma hareketleri yapılmalı.
Koşu kıyafetlerinin amacı koşucuya çevre faktörlerine uygun ve rahat bir koşu deneyimi sağlamaktır. Koşu kıyafetleri seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri hava şartlarıdır.
Sıcak havalarda koşarken nem tutmayan, hava alan, güneşten koruyan ve koşucuyu serinleten kıyafetler tercih edilmelidir. Şort, gömlek ve hava alan çoraplar yazın spor yapmaya uygun kıyafetler arasındadır.
Soğuk havalarda koşu yaparken eşofman ya da tayt gibi uzun giysiler koşucuları soğuktan korumaktadır. Yelek ya da yumuşak koşu montları ile soğuğun etkisi daha da azaltılabilmektedir. Fakat koşucu koşarken ısınacağını unutmayarak fazla kalın giymemeye de dikkat edilmelidir.
Koşu kıyafetlerinin çeşitlerine göre sağladıkları avantajlar ise şunlardır:
Nemi çeken kumaşlar: Koşucunun performansını etkilememesi için teri emer ve koşucunun nemi hissetmesini engeller.
Hızlı kuruyan kumaşlar: Polyester ya da naylon gibi çabuk kurutan kumaşlar ile koşucular hem terin hem de yağmurun olumsuz etkisinden kurtulabilir.
Güneş korumalı kıyafetler: Güneş koruması sağlayan kıyafetlerde UPF derecelendirmesi görünmektedir. Bu dereceler, UVA ve UVB ışınlarına karşı test edilmiş koruma sağlamaktadır. Kıyafetin UPF derecesi ne kadar yüksekse koruması da o kadar iyidir.
Su geçirmeyen kumaşlar: Yağışlı havalarda koşu ya da antrenman yapılması için tasarlanmıştır. Bu kıyafetlerin suya karşı dayanıklı kalkanı bulunmaktadır.
Delikli sweatler: Bazı koşu kazaklarının ve koşu sweatlerinin bilek kısmında baş parmaklar için bir delir bulunur. Bu delikler yarım eldiven görevi görür ve içeri hava almayarak vücut ısısını korur.
İç astar: Koşu şortlarının içinde bulunan astar iç çamaşırını destekler ve terlemeye karşı koşucuyu korur.
Özellikle düzenli koşmak ile ilgili merak konusu birçok detay bulunmaktadır. En çok merak edilen soruları sizler için derledik.
Koşarak kilo vermek ve incelmek mümkündür. Bu noktada koşarak kilo vermek için yoğun tempoda hareket etmek ve nabız dengesini sağlamak önemlidir. Nabzı belirli bir süre yüksek tutmak ve ardından tekrar düşürmek metabolizmayı da etkiler. Kalori yakılması daha kolay olur ve kilo vermek isteyenler hedeflerine daha kısa sürede ulaşabilirler. Verilen kiloların sürekli kılınması ve geri alınmaması için ise beslenme programı ve düzenli uyku ile tüm spor sürecinin desteklenmesi gerekir.
Yavaş tempoda koşmak incelmek, kas kitlesini arttırmak ve denge kurmak için önemlidir. Her zaman hızlı tempoda koşmak önerilmemektedir. Vücudun ve nabzın şaşırtılması için yavaş, orta ve hızlı tempolar bir arada kullanılabilir. Karışık bir şekilde farklı tempolarda koşmak vücudun adaptasyonunu arttırır ve denge çalışan kişilerin de olumlu gelişmeler yaşamasına neden olur.
Bacak kaslarını güçlendirmek için yapılabilecek aktivitelerden biri de düzenli koşmaktır. 4 ayın sonunda bacak kaslarındaki güçlenme ve iyileşme gözle görülebilecek bir hale gelir. Hali hazırda spor altyapısı olan kişiler koşmanın yararlarından daha çok faydalanmaktadır. Koşmak bacak ve kalça kasları üzerinde etkili olan bir egzersizdir. Kas gelişimini destekleyerek daha güçlü bacaklar oluşmasına neden olur.
Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir:
https://www.sportstyle.com.tr/blog/yuzmenin-faydalari-nelerdir
https://www.sportstyle.com.tr/blog/kardiyo-nedir-ne-ise-yarar-faydalari-nelerdir
https://www.sportstyle.com.tr/blog/yurumenin-faydalari-nelerdir